Bee-me.eu

Nieuws

16 januari 2017

Binnenkort verhuizen de bijen naar de Hoeksche Waard. De dames zitten nu nog in winterrust in de kasten op hun vertrouwde plekje in de Heemtuin Capelle. Straks, wanneer de temperaturen weer boven de 10 graden is en de bijen hun vleugels strekken op zoek naar voedsel en water, worden de bijenkasten op transport gezet naar Mijnsheerenland. Op het terrein van hoeve Eve Ver krijgen ze een nieuwe plek, achter het huis van de imker.


11 mei 2016

Bij doet aan bergbeklimmen.

Als je een bijenzwerm schept vliegen veel bijen in het rond, zoekend naar de vetrouwde geur van hun koningin. Soms moeten zij zich even orienteren  en zoeken een uitkijkpost. In dit geval is dat het hoofd van de imker die even stilstaat nadat de zwerm in de kast was geplaatst.


3 mei 2016

Binnenkort bijennieuws op Radio Capelle.

Bee-me is door Radio Capelle uitgenodigd om dieren in het algemeen en bijen in het bijzonder bij de luisteraars onder de aandacht te brengen. We willen de Capellenaren meenemen in de wondere wereld van de bijen, de hommels en de wespen. Maar ook andere natuur- en dierendingetjes zullen behandeld worden.

Het programma zelf gaat vanaf juni de lucht in zoals dat heet.26 juni. 2015

Handhaving let ook op de kleintjes.

Er bereikte ons een twitterbericht van Handhaving Capelle, waarin we werden gevraagd om een bijenzwerm op te halen aan de Savanne. Ter plaatse hing een klein groepje bijen aan een lantaarnpaal. De zwerm zelf was al vertrokken en een restantje aan bijen bleef achter. Dat zijn de bijen die op het moment van vertrek nog in de buurt waren op zoek naar voedsel. Helaas kan een imker hier niets mee en verdwijnen de bijen vanzelf.

                                                                                                                                                      


25 juni 2015.

Niet alle zwermen zijn te vangen.


Aan de Rondedans in Capelle aan den IJssel vond een frontale botsing plaats tussen een zwerm bijen en een muur. De bewoner belde direct de imker die binnen een kwartier ter plaatse was. Daar zag de imker nog net dat de laatste bijen de spouwmuur in kropen. Ja dan sta je als imker machteloos. Gelukkig had de bewoner er geen moeite mee en laat de zwerm voorlopig in de spouwmuur zitten.


13 juni 2015. Honingslingerdag.

De natuur loopt met veel dingen dit jaar achter. Zo hebben we de eerste zwermmeliding een maand later gehad dan in 2014. Reden. Koud voorjaar.

Op zaterdag 13 juni was het dan zover. De eerste keer werd de honing van de bijen gehaald en geslingerd. Een arbeidsintensief proces, wat de hele dag duurde. Nadat de ramen zijn ontzegeld worden ze in een honingslinger geplaatst. Dan wordt de honing met handkracht ( de slinger werkt als een centrifuge) uit de ramen gehaald. Hierna wordt de honing opgevangen in een dubbele zeef, waarna het in de emmers glijdt.

De voorjaarsronde was niet slecht te noemen. We hopen dat in augustus, wanneer er voor de tweede en laatste keer geslingerd wordt, de opbrengst net zo groot zal zijn .

                                                                                                                                                                                                                                              
22 mei.

Onrust in Krimpen door bijenzwerm.

Aan de achterzijde van de Burgemeester Aalberslaan in Krimpen aan den IJssel spelen altijd kinderen. Op de 22ste mei was het echter oorverdovend stil. Er was een bijenzwerm neergestreken op een pergola en de bijen hadden veel onrust gegeven in de buurt.

Snel is de zwerm geschept en in een zesramer geplaatst. Een nachtje wachten tot alle bijen in de kast waren en het probleem was oplost. Zo gaat het anders altijd. Totdat de buurt belde. Op dezelfde plaatst hing weer een zwerm, zo mogelijk groter dan de eerste. Dat zou bijzonder zijn, twee zwermen op één plaats. Het bleek dat ze de kast afgekeurd hadden en uit protest weer plaatsnamen aan de pergola.

Gelukkig bleven de bijen na een tweede keer wel in de kast. De volgende dag om 05.00 uur de kast weggehaald, zodat de buurt rustig wakker kon worden.


16 Mei 2015

Het komt niet zo vaak voor dat je in het hol van de leeuw een zwerm tegen komt. Op zaterdag 16 mei wilde ik wat inkopen doen bij het winkeltje aan de Nesserweg te Rotterdam. Daar is de lesstand van het Amrosiusgilde gevestigd en staan ongeveer 15 kasten en een paas korven. Op het wandelpad naar de winkel zag ik in de struiken twee kleine verkleumde bijenzwermpjes hangen. Geen imker had het gezien, terwijl toch die dag al ongeveer 10 personen die struik waren gepasseerd.

De zwermen bleken afkomstig te zijn van een korf. In een ouderwetse bijenkorf bestaat sneller een tekort aan ruimte waardoor de koningin met een deel van het volk gaat zwermen.

Februari 2015


Bijenvolken komen de winter goed door.


Het is bijna Valentijnsdag wanneer de temperaturen de 10 gradenlijn aantikken. En dat betekent dat de bijen, met de zon op de kast, voorzichtig naar buiten gaan om de wijde wereld opnieuw te verkennen. Voor vele bijen betekent dit dat het een reinigingsvlucht is.

De bijen ontlasten zich na een aantal maanden voor het eerst weer. Vroeger waarschuwden de imkers de buren, zodat de huis vrouwen de was binnen konden halen. Deden ze dat niet dan was het bijna zeker dat de was aan de lijn bespikkeld werd door honderden "poepjes"van bijen. Tegenwoordig komt het bijna niet meer voor dat de was buiten gehangen wordt. Misschien af en toe de vuile :)

Op vrijdag de 13de februari 2015 leek in ieder geval het bijenseizoen voorzichtig te zijn begonnen.

Een snelle rondgang langs de kasten liet zien dat alle volken nog leefden. Dat ziet er hoopvol uit.
September 2014

Geen zwermtijd meer toch melding.

Je krijgt het hele jaar door telefoontjes over bijen, wespen en alles wat zoemt. De zwermtijd is zo rond half augustus wel ten einde.  De natuur regelt dat zelf. Het is niet verstandig om bv in september nog te gaan zwermen, als dan nog een heel nest gebouwd moet worden, voldoende voedselvoorraad aangelegd moet worden en voor voldoende nieuwe bijen gezorgd moet worden. Wanneer je dan in september nog een telefoontje krijgt van een school over een zerwm die in een boom hangt, denk je eigenlijk dat men iets ziet wat er niet is.
Maar ter plaatse bleek er wel degelijk een bijenzwerm te hangen. Het volk had echter al raat aangemaakt en later bleek ook dat de koningin volop eitjes in die raten had gelegd. Wij denken dat de zwerm al enkele maanden er moest hangen. We hebben de zwerm geschept en zoveel mogelijk raat meegenomen. Deze raat is overgehangen in raampjes die in een bijenkast passen, waardoor het volk gewoon kon doorgroeien.
Al met al een heel werk, maar we hopen dat alle inspanningen beloond worden en het volk de winter door komt.


Juni 2014

Bijen doen het goed dit jaar.

Bijna alle bijenvolken hebben de zachte winter overleefd. Of dit te maken heeft met de hoge temperaturen weten we niet, maar het moge duidelijk zijn dat we er erg gelukkig mee zijn.
Het was nog even spannend, omdat het voorjaar wat dipjes kende, maar we hebben inmiddels de eerste keer honing kunnen oogsten. De bijen hebben flink hun best gedaan en in totaal is ca 100 kg honing geslingerd.
Begin augustus hopen we wederom op een dergelijke opbrengst. Dan kunnen we de kinderboerderij, het depot aan de Bermweg (VTV Nut en Genoegen) en het Rotterdamse restaurant Antichic het hele jaar door voorzien van de overheerlijke honing van de bijen van Bee-me.4 oktober

Capelle verbiedt Roundup.Unaniem nam onlangs de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel de nieuwe APV aan. Hierin staat ook dat vanaf 1 april 2014 de gemeente zelf geen Roundup meer zal gebruiken ter bestrijding van onkruid.
Roundup wordt opgenomen door de bijen en meegenomen naar het volk. Daar nemen ook andere bijen het giftige goedje op met destructieve gevolgen.
Hele bijenvolken kunnen er aan doodgaan.
Bee-me voert al jaren een uitgebreide lobby om het dodelijke bestrijdingsmiddel te verbieden en zij wordt hierin gesteund door diverse politieke partijen.
Laten we hopen dat het geen 1 april grap is. We gaan het zeker volgen.
20 september

D66 overhandigt een cheque.


D66 opent het politieke jaar altijd op een originele wijze. Men wil veel partijen bij elkaar brengen en dat is ook dit jaar weer gelukt.
Op het schitterende sportcomplex aan de Bermweg werd een BBQ gehouden. Dit jaar was Bee-me het goede doel, omdat D66 de aandacht wilde vestigen op het bijenproblematiek.
De cheque van € 250 werd in de Heemtuin overhandigd. Daar staat de bijenstal die decennia geleden met afvalhout is gebouwd. De tand des tijds heeft zijn werk gedaan. Houtrot, en een kapot dak wijzen erop dat renovatie hard nodig is om de bijen een droog onderkomen te bieden.
De totale renovatie wordt begroot op € 3500.
We hebben dus nog € 3250 te gaan.
Wilt u ons hierin steunen
, neem dan contact op met hbeugeling@ziggo.nl
D66 bedankt.

10 augustus.
Radio Krimpen aan den IJssel houdt de microfoon bij de bijen.

In de hele regio zijn we actief als het gaat om het geven van voorlichting over bijen. Dat pakte ook radio Krimpen aan den IJssel op en nodigde ons uit.
We hebben uitgebreid stilgestaan bij de wereldwijde sterfte onder de bijen en wat gemeenten en burgers er aan kunnen doen.
Laten we hopen dat ook hier een aantal luisteraars zullen besluiten de giftige gewasbeschermers de deur uit te doen en hun tuintjes bloemrijk zullen inrichten.


13 juli
Radio Capelle besteedt aandacht aan de bijen.

Op zaterdag 13 juli waren we te gast bij Radio Capelle. Er werd gesproken over de bijensterfte en welke gevolgen het voor de mensheid heeft wanneer er geen bijen meer zouden zijn. Verder hebben we het nog gehad over de Capelse jeugd die een bijenkast heeft vernield aan de Marienwaard. Het zou goed zijn als er meer voorlichting op scholen komt over respect voor de natuur.8 juli

Capelse Gemeenteraad krijgt honing.

Op maandag 8 juli vergaderde de Capelse Gemeenteraad voor de laatste keer voor de zomervakantie. PvdA raadslid Hasan Saritas kreeg als eerste het woord. Hij vestigde de aandacht op de vernieling van de bijenkast aan de Marienwaard in Capelle door de jeugd aldaar. "De bijen hebben het al zwaar en ze vervullen een belangrijke rol in onze maatschappij. Het is zonde dat de jeugd de bijenkast heeft vernield. In plaats daarvan moeten er meer jongeren een opleiding gaan volgen om bijen te kunnen houden. Hierin zou de gemeente kunnen faciliteren,"aldus Hasan Saritas. De raadsleden kregen allen een potje heerlijke honing uit de eigen omgeving. Het werd in dank aanvaard.
5 juli. Zwerm gevlogen

We worden dit jaar vaak gebeld voor een zwerm. Zo ook op 5 juli in Rotterdam Ommoord. Aan de Jeneverbes hing een zwerm aan een pergola. Op zich geen moeilijke plaats en de zwerm werd snel in een kast geplaatst. Gebruikelijk is dat de kast daar enkele uren blijft staan zodat alle bijen erin plaats kunnen nemen.
Na een uurtje werden we gebeld dat de zwerm weer uit de kast getrokken was en in een boom hing.
Ter plaatse gekomen bleek het volk ook daar alweer vertrokken en hing nu ongeveer 50 meter verder aan een muur van een hoekwoning.
Daar zagen we nog net de laatste 200 bijen de spouwmuur inwandelen.
En dan sta je als imker machteloos.


2 juli
Jeugd vernielt bijenkast.

Aan de Marienwaard in Capelle hing een bijenzwerm. Natuurlijk zijn we bereid om deze te scheppen. Jaarlijks verwijderen we circa 20 bijenzwermen. De omgeving reageert vaak heel nieuwsgierig, stelt veel vragen en heeft grote bewondering voor de bijen en het werk van de imker. Om alle bijen in de kast te krijgen, zodat deze geen hinder voor de omgeving vormen, moet de kast enkele uren op de locatie blijven staan. Tegen de avond haalt de imker doorgaans de kast op en plaatst deze in de Heemtuin Capelle.
In dit geval hoefde dat niet meer. Gewapend met stenen en stokken had de jeugd de kast gevonden en vernielde de bijenkast en het daarin verblijvende volkje. Zonde Zonde Zonde.
Het wordt tijd dat de jeugd respect bijgebracht wordt voor de natuur en de dieren die daarin leven.
Schade: € 75,-29 juni


Groen Café zet bijen succesvol in de schijnwerpers.

In een goedgevulde zaal van het Volkstuinencomplex Nut en Genoegen in Capelle organiseerde Groen Links het Groene Café. De bijen stonden daarin centraal. We zijn hiervoor uitgenodigd en hebben een uitleg kunnen geven over de bijen in het algemeen en wat we als burgers kunnen doen in het belang van de bijen. Er werden nuttige suggesties aangedragen, zoals een herziening van het maai en zaaibeleid, het inzaaien van braakliggende stukken groen met bloemenzaad. Tevens zou de APV kunnen voorzien in het makkelijker maken van een toewijzing van nieuwe locaties. Er werd zelfs gesproken over de mogelijkheid om het vergrijzende imkersbestand te gaan verjongen, door de opleiding tot imker te subsidieren.


26 juni
Groen Café met als onderwerp bijen.
Op zaterdag 29 juni is Bee-me uitgenodigd door Groen Links van de gemeente Capelle.
Van 14.00 uur tot 16.00 uur staat de bij volop in de schijnwerpers. Samen met Ingrid Akkermans ( Rotterdamse imker) houden we een tweetal lezingen over bijen. Daarna is er een discussie over de rechten en plichten van burgers en overheden ten aanzien van de bijen. Aansluitend hierop wordt een uitleg gegeven in de bijenstal van het Volkstuinencomplex Nut en Genoegen alwaar het geheel zal plaatsvinden.
Het is gratis en zeker de moeite waard om te bezoeken.
Kom dan ook op zaterdag 29 juni naar de Bermweg 97 te Capelle aan den IJssel en praat mee over de bijen.
8 juni 2013

Niet iedere zwerm is te scheppen.

Het is begin juni en we zitten midden in de zwermperiode. Bijna dagelijks worden we gebeld dat ergens een zwerm hangt. Met diverse bijenkasten in de auto zijn we altijd paraat om de mensen van dienst te zijn. Bijna altijd lukt het de zwerm te scheppen, behalve... wanneer ze in een schoorsteen zitten. Op 8 juni vloog een zwerm in  Nieuwerkerk a.d. IJssel uit en koos een plek uit waar de koningin een nieuwe toekomst kon bouwen. In een dubbelwandige schoorsteen, meters hoog boven de grond kroop het volk de schoorsteen in en bleef zo uit handen van de imker. De bewoners waren er niet blij mee, want sommige bijen waren via de schoorsteen al in de huiskamer beland.

30 mei 2013

Het bijenjaar 2013 begint met een slow start.Even leek het erop dat het bijenjaar al in het vroege voorjaar zou beginnen. In maart hebben we enkele mooie dagen gehad, met temperaturen die menigeen aan een terrasje liet denken. Bijen vlogen uit voor een reinigingsvlucht, waarbij zij na een lange winterzit zich konden ontlasten.
Helaas bleek deze periode maar van korte duur. Maar het energieverbruik van de bijen is in die tijd wel gestegen, dus moest aandacht geschonken worden aan de voervoorziening.
Menig volk moest bijgevoerd worden, omdat anders de bijen zouden verhongeren.
Pas eind april lieten de bijen zich weer wat meer zien.
Nu we het einde van de maand mei naderen worden ook de eerste zwermen gesignaleerd ( zie de zwermlijnpagina)
Met de geschepte zwermen kunnen we imkers blijmaken die grote winterverliezen hebben geleden.
Laten we hopen dat het alsnog een goed bijenjaar gaat worden.
3 februari 2013
Winterrust voor bijen.

We hebben de eerste wintergolf gehad. Velen hebben de schaatskoorts niet kunnen bedwingen en bonden de ijzers onder.
De bijen zitten nog een volle winterrust. De meeste bijenkasten staat overdekt in de bijenstallen, sommige staan buiten.
Maakt dat veel verschil? Nee.
In de kast is de temperatuur constant. De bijen zitten in een tros en draaien langzaam van binnen naar buiten en andersom. Daarbij snoepen ze van hun wintervoorraad suikerwater.
Op 1 februari 2013 was de temperatuur rond de 10 graden celsius. En jawel, de eerste bijen waagden zich voorzichtig buiten.
Met het oor tegen de kasten kunnen we zachtjes het gezoem van de volken horen.
Op 1 kast na. Deze was belegerd geweest door muizen. Waarschijnlijk heeft dit volk het niet overleefd. 
We zien het over een aantal weken, want nu de kasten opmaken maken is niet wenselijk.
Laten we hopen dat de meeste volken dit jaar weer een nieuwe start kunnen maken.
Landelijke berichten echter wijzen erop dat veel volken het wederom niet hebben overleefd.
2 september 2012
Het bijenseizoen nadert zijn einde.

Het is begint september. De mens hoopt nog op een goede nazomer. De bijen zijn al bezig om zich winterklaar te maken. Ze halen nog stuifmeel zolang het kan, maar de felheid die we in de hoogzomer zien is wel voorbij.
De imker is bezig om de volken te voeren met suikerwater, omdat de zomerhoning alweer in de potjes zit.
De Varoamijten worden nog bestreden en daarna worden de bijen zoveel mogelijk met rust gelaten.
Is de temperatuur boven de 10 graden, dan vliegen de bijen nog, zakt het kwik eronder dan kruipen de bijen dicht tegen elkaar in een tros en houden elkaar warm. Ze wachten dan de hele winter lang en kijken reikhalzend uit naar het nieuwe voorjaar.
De imker kijkt mee...


29 juni 2012
Bee-me adviseert gemeente Capelle.

Nadat enige tijd geleden een amendement van D66 in Capelle aan den IJssel werd aangenomen, om de gemeente bijvriendelijker te maken, moest wethouder Joost Eerdmans aan de slag.  Zijn beleidsmedewerkers brachten een werkbezoek aan een van de locaties van Bee-me. Zij lieten zich uitgebreid voorlichten over de mogelijke bijdragen die de gemeente kan leveren om de omgeving bijvriendelijker te maken. Een beter maai-en zaaibeleid, het inzaaien van braakliggende terreinen met bloemenmensgsels. Het ter beschikking stellen van locaties voor imker, zodat een betere spreiding kan plaatsvinden van bijenvolken. Het zijn zomaar een handvol adviezen die in een adviesrapport zijn meegegeven. Laten we hopen dat veel van de adviezen worden opgenomen.