Bee-me.eu

Van ei tot bij

De koningin is de belangrijkste schakel in het volk.
Naast de koningin bestaat een volk uit een paar honderd darren ( mannetjes bijen) en tot wel 60.000 werksters.
In januari begint zij langzaam weer haar eierproduktie op te schalen die op kan lopen tot maar liefst 2.000 eitjes per dag.
De ontwikkeling van een ei tot bij duurt bij een koningin 16 dagen, die van een werkster 21 dagen en die van de dar 24 dagen.Eenmaal een bij, begint het drukke leven. Allereerst mag je de cellen poetsen, de jonge larfjes voeren en de nectar overnemen van de oudere collega's. Daarna krijg je andere taken toebedeeld, zoals het op wacht staan op de vliegplank en indringers tegenhouden. In een laatste fase mag je stuifmeel, water en nectar halen. Dan ben je pas een echte bij. Maar dat duurt niet lang, want na enkele weken is de houdbaarheid van een bij verstreken en sterft het in of buiten de kast.
Alleen de winterbijen leven langer. Zij moeten de winter doorkomen de het volk in het vroege voorjaar weer op gang helpen.
De darren halen zowiezo het einde van het jaar niet. Ze werken niet, eten het voer op en hebben maar 1 doel; een mogelijke paring met de koningin. Slechts een enkeling lukt dat. Aan het einde van het seizoen, zo in september worden de dan nog levende darren weggejaagd uit de kasten of doodgestoken. Dat heet de zogenaamde "darrenslacht".
De koningin mag je vergelijken met een eierlegmachine. Nadat zij bevrucht is bestaat haar dagelijks werk uit het leggen van eitjes. Dat kan oplopen tot wel 2000 eitjes per dag. De koningin leeft ongeveer 2 a 5 jaar.