Bee-me.eu

Zwermlijn 06-54613841

Bijen zwermen niet zomaar, het draait om het voortbestaan van de bijen.

Wanneer een bijenvolk te groot wordt besluit de koningin het oude verblijf te verlaten. Nadat zij eerst ervoor heeft gezorgd dat er uit eitjes, door haar gelegd, weer nieuwe koninginnen komen, trekt zij samen met de helft van het volk uit de kast. Het is een enorm spectakel te zien hoe zo'n 30.000 bijen zich uit de kast wurmen en wegvliegen. Een bijenzwerm treft men op de gekste plaatsen aan. Bomen, struiken of zelfs lantaarnpalen kiezen de bijen uit als tijdelijk tussenstation, totdat de speurbijen een definitieve locatie hebben gevonden in de vorm van een spouwmuur, een schoorsteen of holle boom.
Wanneer u een bijenzwerm ziet hangen raak dan niet in paniek. De bijen zijn vaak zachtaardig van aard, omdat ze zich vol honing hebben gezogen. Neem wel even contact op met de imker zodat hij de zwerm vakkundig kan scheppen. Een zwerm betekent voor de imker vaak weer een start van een nieuw volk. U kunt onze hulp bij het weghalen van een bijzenzwerm inschakelen in de Hoeksche Waard en Rotterdam. Bij meldingen op andere plekken kunnen we de hulp van een lokale imker inschakelen. Deze extra service bieden wij gratis  aan.

                                                                                                                                                        Wij zijn te bereiken onder nummer
06-54613841.

12 mei 2016

In Krimpen aan den IJssel kwam de bewoonster net thuis toen er enorm veel bijen aan kwamen vliegen en neerstreken in een struikenheg. Eem moeilijk plekje om te scheppen, omdat er veel takjes in de weg zaten. Nadat de meeste bijen in de kast zaten zag aan het gedrag van de bijen al dat de koningin erin zat.


11 mei 2016

In de wijk Oostgaarde in Capelle aan den IJssel knakte bijna een tak onder het gewicht van een hele bijenkolonie. Alhoewel de zwerm er slechts enkele uren hing trok bij aankomt van de imker de zwerm weg, nog voor de koningin gevangen kon worden. Een indrukwekkend schouwspel dat zelfs de digitale versie van het Algemeen Dagblad haalde.
11 mei 2016

In de Rotterdamse wijk  Ommooord zag men ze vliegen. De bijen wel te verstaan. De zwerm streek neer in een conifeer, achter de louncheset. De kinderen en de ouders vonden het schitterend. Vele foto's werden gemaakt, omdat de dochter er een werkstuk over wilde maken.

        3 mei 2016

Het Bijenseizoen 2016 is weer begonnen. Door het slechte weer is alles opgeschoven. De bijen zijn later uit hun winterzit gekomen. Pas als de temperatuur boven de 10 graden is gaan de bijen voorzichtig de kast uit op zoek naar water en stuifmeel.

In 2014 werd de eerste zwerm gesignaleerd op 30 april. Dat zal nu ten minste drie weken later gebeuren schatten we zo in.

In 2015 zijn er heel veel zwermactiviteiten geweest en heeft Bee-me veel gemeenten en bewoners kunnen helpen.  Er zijn bijenzwermen weggehaald in Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Rotterdam en de gemeente Zuidplas. Dankzij een goede samenwerking met die gemeenten konden we snel actie ondernemen bij een melding en werden de zwermen vaak binnen een paar uur na de melding al weggehaald.

We hebben veel beginnende imkers blij kunnen maken met nieuwe volkjes en enkele imkers die winterverlizen hadden geleden wisten ons ook te vinden.

Wat 2016 ons zal brengen op het gebied van bijenzwermen zullen we over een paar weken zien. Alles is in ieder geval al in gereedheid gebracht en we staan klaar voor de eerste zwermmelding.25 juni 2015

Aan de Weegbree in Krimpen aan den IJssel had een zwerm het idee om het de imker eens makkelijk te maken. In een geent sierboompje van nauwelijks een halve meter hoog nam de koningin met haar gevolg plaats. Geen trapje lenen, geen schepnet voor in hoge bomen of moeilijke plekken. Gewoon de zesramer eronder en even een tikje tegen het stammetje en klaar is ....


                                                                                                                                                             

13 juni

Het was even stil met de zwermmeldingen.  Deels omdat het weer even in een dipje zat, deels ook omdat een aantal meldingen zijndoorgezet  naar collega imkers. In Krimpenaan  den IJssel, aan de Orchidee hing een zwerm in een boom op circa 4 meter hoogte. Met het juiste materiaal was de koningin met haar gevolg snel geschept. Nachtje laten staan en de volgende ochtend vroeg opgehaald. De bewoner had netje de omgeving afgezet met rood-wit lint.


6 juni

Aan de Capelseweg in jawel Capelle hing een zwerm aan een pergola. Omdat ik wist dat daar een imker in de buurt woont, heb ik hem gebeld met de vraag of hij interesse had om zijn eigen zwerm te scheppen. Dat had hij uiteraard. "Vriendendienst" Normaliter is de stelregel "wie hem schept, mag hem houden"

                                                                                                                                                                                      


6 juni

In Krimpen aan de Lek hing een zwerm in een fruitboom. Het was een griezelig mooie tuin en de eigenaresse vertelde mij dat het bijna haar levenswerk was. De kast een nachtje laten staan zodat alle bijen in de kast zaten.5 juni

Mijn schoonzoon had op Facebook gelezen dat er in Nieuwerkerk aan den IJssel een bijenzwerm hing. Samen zijn we er naartoe gereden. Ik heb veel zwermen geschept, maar deze kunnen we zeker in de categorie plaatsen: "heel bijzonder" Half over het water aan een tak hing een lange sliert bijen. De tak hebben we af moeten zagen. Daarna was het niet te moeilijk om de bijen in de kast te krijgen.


4 juni

Nog geen uur terug van een werkbezoek aan Frankrijk of er werd gebeld voor een zwerm. Het was de eerste warme dag sinds enige tijd dus was ik niet verbaasd. In de boom aan de Ringspoor in Capelle hing een mooie tros bijen. Maar met alle takken was deze toch moeilijk te scheppen. Je gaat niet met zaag en takken schaar te werk als het ook boomvriendelijker kan. Het is gelukt23 mei

Een mooie bijenzwerm aan de Piet de Geerstraat in Nesselande. Op stahoogte had het volk zich genesteld tegen deze wilg. Veel imkers peinzen zich rot hoe ze zo'n zwerm van een boom moeten halen. Ik heb het trucje geleerd van een oude rot in het vak. Dan is het een fluitje van een cent.


22 mei

Aan de Burg Aalberslaan in Krimpen aan den IJssel streek een bijenzwerm neer op een pergola. Het gaf nogal wat onrust in de kinderrijke buurt.


16 mei 2015

Iedere zaterdag is het bijendepot aan de Nesserweg te Rotterdam geopend. Daar kopen de imkers hun benodigdheden. Langs het wandelpad naar het winkeltje trof ik in een struik twee kleine zwermpjes aan. Verkleumd, natgeregend en duidelijk onderkoeld. Die dag waren er al talloze imkers langs de zwermpjes gelopen zonder ze op te merken.


                                                                

De zwermen bleken afkomstig te zijn van een ouderwetse gevlochten bijenkorf. In dergelijke korven is er al gauw ruimtegebrek en breekt de zwermtijd wat eerder aan dan in de hedendaagse kasten.

Iedere imker is het erover eens. Het zwermseizoen komt laat op gang, vanwege de lage temperaturen. Maar wordt het één dezer dagen aanzienlijk warmer dan wordt het voor deze imker erg druk, want dan vliegt alles in één keer uit.

   Vorig jaar op 5 mei 2014 werd de eerste zwerm geschept van het seizoen.

Dit jaar was het een weekje later dat de eerste melding binnenkwam. Een bewoner van de Noordelijke dwarsstraat in Zevenhuizen meldde dat er al jaren een bijenvolk in een schoorsteen zat. Deze schoorsteen werd niet meer gebruikt. Ieder jaar komen er een aantal bijenzwermen af en ook vandaag was dat het geval. De zwerm trok echter het dorp in en werd niet meer gesignaleerd. Afgesproken werd dat binnenkort onderzoek gedaan zal worden naar de mogelijkheden om het volk uit de schoorsteen te verwijderen, zonder dat het vernietigd wordt.

Het jaar 2014 was een erg druk jaar met het scheppen van zwermen.
In totaal zijn er meer dan 20 zwermen geschept.
We hebben veel imkers blij kunnen maken met deze nieuwe volkjes.
Jammergenoeg kunnen we niet alle meldingen publiceren.
Een smartphonecrash heeft bijna alle foto's van de schepacties gewist.
We zullen in 2015 de foto's maken met een ander toestel, waardoor u op de hoogte blijft van alle bijenzwermen die opgehaald zijn in de regio Rijnmond.mei 2014
Normaal gesproken denken we bij een melding van bijen aan of in een vogelkastje aan hommels. Maar na wat doorvragen bleek al gauw dat een bijenzwerm een tijdelijke rustplaats had gevonden aan een voederkastje voor vogels. Rotterdam Ommoord.
 

10 juli

Het was al bijna donker. Zat nog even op de social media toen er een bericht voorbij kwam van de Kennismakelaars en Handhaving Capelle. In de struiken aan de Purmerhoek hing een grote bijenzwerm. Gelukkig had Handhaving het geheel afgezet met hekwerk en lint. De zwerm in één keer geschept en naar de Heemtuin Capelle gebracht. De bijen pasten net in de zesramer.

                                           

7 juli

Aan de Wagenmaker in Zevenhuizen hing een zwerm in een net aangelegd tuintje, half in een beukenhaag en half in het hekwerk. Het was een hele klus om het grote volk eruit te krijgen.


6 juli

Aan de Fazantstraat in Capelle aan den IJssel zat een zwerm in de coniferen. De hele buurt was uitgelopen en vroeg me de bijenkap van mijn lijf. Leuk om tijdens het scheppen van een zwerm ook nog wat voorlichting te kunnen geven.

                                                             

5 juli
Aan de Jeneverbes in Rotterdam hing een zwerm aan een pergola. Nadat het volk geschept was en in de kast zat, keurde de bijen kennelijk de nieuwe woning af en vloog de kast weer uit een spouwmuur in.2 juli

Vlak bij een school aan de Marienwaard in Capelle hing een zwerm in een conifeer. De jeugd had er al met stokken naar gegooid, vertelde de gemeente. 

                                               

1 juli

Shopbijen, heeft u er wel eens van gehoord? Dat zijn bijen die met winkelmandjes lopen te zeulen. Aan de Zwijnsbergenweg in Rotterdam, tegen de grens van Ridderkerk streek een zwerm neer in een boom. De jeugd vond het boeiend en gooide er zelfs een winkelmandje naar. Die bleef in de boom hangen, waarna de bijen het in beslag hebben genomen.
26 juni
's avond laat nog een belletje. Een zwerm had zich genesteld aan de Rozengaarde te Rotterdam, diep in een lighuster heg. Het was vrij moeilijkscheppen omdat de vindster er een emmer over had geplaatst. Bij het verwijderen van de emmer werden de bijen minder vriendelijk.


17 juni

Het was vandaag twee keer raak in Capelle aan den IJssel. 's Ochtends werd een zwerm gemeld aan de Torenhof. Twee straten verder dan de Kievitslaan waar op 7 juni een zwerm werd geschept. Moet in de buurt toch een imker zitten


's Avond belde Handhaving. Er hing een wespennest in de struiken bij het Vrouw Jacobserf. Op de vraag of hij dat zeker wist en het hier niet ging om bijen zei hij:"Ik zal toch het verschil wel weten tussen wespen en bijen?" Ter plaatse bleek het een grote bijenzwerm te zijn. (gniffel) 

                                                            
9 juni

Het gebeurt niet vaak dat je gebeld wordt door een imker die meldt dat er een zwerm bij zijn bijenvolken hangt. Maar als je geen materiaal meer hebt omdat er al veel zwermen zijn afgevlogen, moet je wel de hulp inschakelen van een collega. Kralingseweg in Rotterdam.

             

8 juni:
In de Rotterdamse wijk Zevenkamp komen we elk jaar wel om één of meerder zwermen te scheppen. Dit keer werd een zwerm gesignaleerd aan de Victor e van Vrieslandstraat. Gelukkig niet hoog en met wat knipwerk was de zwerm zo "in het bakkie". De bewoonster was totaal niet onder de indruk. Daar waar wij met kappen op liepen, wandelde zij nieuwsgierig mee. zou ze hebben geweten dat zwermbijen niet gauw steken?
                                                
28 mei 2013
De eerste zwerm dit jaar was wel een bijzondere. Het was er één van onze eigen bijen. In de volkstuin van Nut en Genoegen bleek een volk eerder dan verwacht in zwermstemming te komen. Bewust hebben we één zwerm af laten komen die vervolgens keurig in de tuin van de buurvroiuw belandde. De zwerm is geschept en in ons "opkweekstation"in Nieuwerkerk geplaatst.
19 augustus 2012
Het lijkt wel alsof een nieuw zwermseizoen is aangebroken, of de bijen weten dat dit de laatste kans is om te zwermen.
Vandaag 19-8 de waarschijnlijk laatste zwerm van het jaar geschept in Rotterdam Pernis. Het terrein opkomen was moeilijker dan de zwerm scheppen. Legitimeren, formulieren invullen nog een keer legitimeren, achter beveiligingsmensen aanrijden etc. Naast een ponton waar boortorens worden gerepareerd hing aan een steiger een grote zwerm. Nadat de Roteb de boel met lint had afgezet mocht deze imker aan de slag. Gelukkig hing de zwerm niet hoog en was makkeijk te scheppen.


15 augustus 2012
Net wanneer je denkt dat het zwermseizoen voorbij is, word je gebeld dat er een bijenzwerm wel op een heel bijzondere plek hing. Deze bijen zochten kennelijk verkoeling en plakten zich tegen een ventilatiekanaal aan op het dak van een kantorenpand in Rotterdam Noord.
Met veel opstaande randen was het improviseren. Het werd uiteindelijk echt handwerk. Met de hand werden de bijen in de kast geschoven. De koningin keurde haar nieuwe woning goed.
 


7 juli 2012.
Je ziet ze niet veel; de fietstasbijen. Vorig jaar nog hebben we hun nichtjes geschept die onder een fietszadel geklemd zaten. Nu had een zwerm haar plek gekozen aan de buitenzijde van een fietstas. De fiets stond aan de Aelbrechtskade te Rotterdam.2 juli 2012

Bij een speelplaatsje aan de Zonnenbloem in Krimpen a.d. IJssel, vlak bij een tafeltennistafel streek een bijenzwerm neer. De kinderen vonden het boeiend en "vet". Sommige moeders vonden het maar niets. Het scheppen was eenvoudig, omdat de zwerm op een hoogte van ca 1 meter hing.


Op diezelfde dag werd een vogelsnestkastje verwijderd van een balkon in Kralingen. De bewoonster wilde de hommels die het kastje "gekraakt"hadden absoluut verwijderd zien, omdat zij er angst voor had.
Het hommelkastje heeft een plekje gevonden in de Heemtuin Capelle, waar het in een klompenkast staat. De bewoners zijn boomhommeltjes.27 juni 2012

Plots zag een oppas-opa aan de Kraaiheide in Rotterdam een bijenzwerm tegen een gevel van een hoekwoning vliegen. In eerste instantie werd gedacht dat de bijen in een spouwmuur zouden verdwijnen. Bij inspectie bleek dat niet het geval. Maar hoe schep je zo'n zerm? Creatief vouw je een vuilniszak open en schuifte deze voorzichtig langs de muur, zodat de tros met bijen in de vuilniszak glijdt. Daarna in een zesramer en klaar is.....Henk14 juni 2012
Aan een plantaan aan het Binnenlaantje in Barendrecht hing deze grote zwerm. De hulp kwam van de bewoner die creatief een schepnet in elkaar zette, zodat de zwerm op hoogte geschept kon worden. Toch zelf ook maar zo'n ding maken. Veel geleerd van de bewoner die bioloog is en veel bijen bestuivingsonderzoek heeft gedaan .

30 mei 2012
Aan de Teddy Cottonstraat in Rotterdam Zevenkamp schrok de bewoonster toen de lucht ineens begon te zoemen en duizenden bijen neerstreken in haar tuin. De zwerm zat niet hoog, maar in een V-vorm aan een tak.
Toch lukte het vrij eenvoudig de zwerm te scheppen. de Bijen marcheren massaal naar binnen, waaruit blijkt dat de koningin in de kast zit.
                                   21 mei 2012
De eerste zwerm van 2012 werd geschept aan de Westzeedijk te Rotterdam. Zat op een pol gras. Waarschijnlijk een nazwerm.
Bijzonder was het dat tijdens de actie nog drie auto's op elkaar botsten. Waarschijnlijk door het kijken naar het scheppen van de zwerm.
Op de tweede foto lijkt het alsof er assistentie is van een ambulance. Puur toeval.
 

===========================================-=Juli 2011 Nieuwerkerk aan den IJssel
                                                                                                  
In de Dorpsstraat had de zwerm een wel heel makkelijke plaats gekozen. De onderkant van een fietszadel.
De zwerm werd direct in een korf geschept, waardoor het eerste korfvolk van Bee-me een feit werd. De korf is een echt antiek exemplaar van ten minste 100 jaar oud. Volgens de vorige eigenaar is de korf afkomstig van een imker in het Drentse Buinen.

De zwerm is geplaatst in de Heemtuin Capelle.